29 Ağustos 2015 Cumartesi

Şakşuka Yemeden Yaz Bitmesin!

Bugünlerde Antalya şehir bloglarında, Antalya Tanıtım Vakfı tarafından derlenmiş Yöresel Yemekler Kitabı'ndan, Antalya Usülü Şakşuka tarifi dolaşıyor. Ben bayılırım bu yemeğe, Antalya usülü de lezzeti bir başka. Meze olarak restorantlarda da gelir. Doya doya yemek istiyorsanız, işte tarif. Ben denedim, enfes oluyor :)



Malzemeler
Kemer patlıcan – 3 adet
Patates – 3 adet
Yeşil sivri biber – 6 adet
Domates – 4 adet
Sarımsak – 3 diş
Sirke – 1 yemek kaşığı
Kızartma yağı (Zeytinyağı tercih) – 2 çay bardağı
Maydanoz – yarım demet
Tuz – 1 tatlı kaşığı
Hazırlanışı
Sebzeleri kızartma:
1-     Patlıcanları alacalı soyunuz. Küp küp doğradıktan sonra tuzlu suda 30 dakika dinlendiriniz.
2-     Patatesleri, yeşil sivri biberleri de ayıklayıp yıkadıktan sonra patlıcanlar gibi küp küp doğrayınız.
3-     Kızgın yağda sırasıyla önce patatesleri, sivri biberleri ve son olarak patlıcanları kızartınız.
Sos Hazırlama:
1-     Rendelenmiş domatesler ile ezilmiş sarımsak dişlerini, orta ateşte karıştırarak domateslerin saldıkları suyu çektiriniz. Tuzu sirkeye ekleyip, karıştırınız.
2-     Domateslere kızarmış sebzeleri, bir kahve fincanı kadar suyu katıp karıştırınız. Birkaç taşım kaynatmadan sonra ocağın altını kapatınız. Soğumaya bırakınız.
3-     Yemeği kayık servis tabağına çıkartınız. Üzerine kıyılmış maydanoz gezdiriniz. Sofraya veriniz.
İsterseniz ilave olarak, 3-5 adet taze soğanı da küp küp doğrayıp, kızgın yağda kızarttıktan sonra diğer kızarmış sebzelere de katabilirsiniz. Domates sosuna baharat olarak kekik koyabilirsiniz. Maydanoz yerine fesleğen kullanabilirsiniz.
Kıyılmış maydanoz veya fesleğeni bir kahve fincanı kadar ufalanmış tulum peyniri ile karıştırabilirsiniz ki, gerçekten şahane olur.
Kaynak: Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme